epbd- Energieprestatie

EPBD richtlijnen 2024: wat verandert er?

Duurzame en energie-efficiënte oplossingen voor gebouwen zijn essentieel. Een cruciale factor hierin is de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), een Europese richtlijn die de energieprestaties van gebouwen verbetert. Met de nieuwste aanpassingen in 2024 is het belangrijk om te begrijpen wat er verandert en hoe dit invloed kan hebben op jou. Ontdek er alles over in deze tekst!

Wat is de EPBD?

Voor we meer vertellen over de belangrijkste wijzigingen en wat dit voor jou betekend, leggen we eerst uit wat de EPBD is. De EPBD is een reeks richtlijnen die door de Europese Unie is opgesteld om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren. Dit om uiteindelijk de totale energieconsumptie en CO2-uitstoot van gebouwen te verminderen. Met de EPBD wordt een duurzamere toekomst bevorderd. Sinds de invoering in 2002 zijn er verschillende herzieningen geweest, waarbij de meest recente update in 2024 enkele significante veranderingen met zich meebrengt voor jou als gebouweigenaar. Wij vertellen je er alles over!

 

Belangrijke wijzigingen in 2024

Wat zijn de meest opvallende wijzigingen waar ik, als gebouweigenaar, mee te maken kan krijgen?

 

1.      Strengere energieprestatienormen

Eén van de grootste veranderingen is de invoering van strengere energieprestatienormen voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Dit betekent dat gebouwen moeten voldoen aan hogere energie-efficiëntiecriteria. Voor nieuwe gebouwen houdt dit in dat ze moeten worden ontworpen en gebouwd met de nieuwste technologieën en materialen om de energieprestaties te optimaliseren.

 

2.      Renovatie van bestaande gebouwen

De EPBD 2024 legt een sterke nadruk op de renovatie van bestaande gebouwen. De richtlijn moedigt eigenaren aan om oudere gebouwen te upgraden naar hogere energieprestatieniveaus. Dit kan variëren van eenvoudige verbeteringen zoals het toevoegen van isolatie tot ingrijpende maatregelen zoals het installeren van energie-efficiënte koelsystemen.

 

3.      Verplichte energiecertificering

Ook niet geheel onbelangrijk, de verplichting voor alle gebouwen om een energiecertificaat te hebben. Dit certificaat geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en biedt aanbevelingen voor verdere verbetering. Het doel is om eigenaren en gebruikers bewust te maken van de energieprestaties van hun gebouw en hen te stimuleren om energie-efficiëntie te verbeteren.

 

4.      Focus op hernieuwbare energie

Ook benadrukken de richtlijnen in 2024 het belang van hernieuwbare energie. Gebouwen moeten steeds vaker gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Dit kan door middel van het installeren van zonnepanelen, warmtepompen of andere technologieën die gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen.

 

5.      Slimme technologieën en digitalisering

Tot slot bevordert de EPBD in 2024 het gebruik van slimme technologieën en digitalisering om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren. Dit omvat het gebruik van slimme meters, energiebeheersystemen en geautomatiseerde regelingen die helpen bij het monitoren en optimaliseren van energiegebruik in real-time.

 

Wat betekenen deze veranderingen voor mij?

Zoals je hierboven kan lezen, zijn er enkele belangrijke veranderingen die de EPBD 2024 met zich meebrengt. Maar welke gevolgen hebben deze richtlijnen voor jou als eigenaar van een gebouw?

 

1.      Lagere energiekosten

Door te voldoen aan de strengere energieprestatienormen, kan je jouw energieverbruik aanzienlijk verminderen. Dit leidt tot lagere energiekosten, wat vooral op de lange termijn aanzienlijke besparingen kan opleveren.

 

2.      Verhoogde vastgoedwaarde

Gebouwen die voldoen aan de hoogste energieprestatienormen hebben doorgaans een hogere marktwaarde. Potentiële kopers en huurders zijn vaak bereid meer te betalen voor energie-efficiënte gebouwen vanwege de lagere energiekosten en het hogere comfortniveau.

 

3.      Toegang tot subsidies en financiering

Ook bieden veel overheden subsidies en financiële steun aan gebouw eigenaren die investeren in energie-efficiëntieverbeteringen. Door te voldoen aan de EPBD-richtlijnen kan je profiteren van deze mogelijkheden om de kosten van renovaties en verbeteringen te compenseren.

 

4.      Bijdragen aan duurzaamheid

Tot slot draag je bij aan bredere duurzaamheidsdoelstellingen door te voldoen aan de EPBD-richtlijnen. Vermindering van de CO2-uitstoot en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen helpen bij de strijd tegen klimaatverandering en bevorderen een duurzamere toekomst voor iedereen. Een win-win situatie dus!

 

Hoe klimaatbalans kan helpen bij de EPBD-richtlijnen

Bij Klimaatbalans ondersteunen we gebouweigenaren bij het voldoen aan de nieuwste EPBD-richtlijnen. Zo bieden we gedetailleerde energie-audits uit, geven we advies en ondersteuning bij renovatie en installeren we slimme technologieën. Wij helpen je navigeren door deze veranderingen! Neem nu contact met ons op of bezoek de website! Ook zijn we te volgen op social media: Instagram Facebook LinkedIn