vrf en vrv-systeem

VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. VRF wordt ook wel VRV genoemd: Variable Refrigerant Volume oftewel variabel koudemiddelvolume.

De basis van deze systemen is altijd gelijk. De VRV- en VRF- (buiten) systemen worden gekoppeld aan de VRV-VRF (binnen)unit of units. Daarbij wordt een keuze gemaakt voor een warmtepomp variant die kan koelen of verwarmen, of verwarmen en koelen (heat recovery). Bij dit systeem wordt het overschot aan warmte gebruikt om andere ruimtes te verwarmen. Er zijn verschillende soorten systemen in de markt die het mogelijk maken om alle ruimtes tegelijkertijd te koelen of verwarmen, of juist ruimtes apart te koelen en verwarmen.


Koelen of verwarmen (tweepijps-systeem)

Het tweepijps-systeem is een relatief eenvoudig systeem waarbij alle ruimtes tegelijkertijd gekoeld of verwarmd worden. Dit zorgt ervoor dat het goedkoper is, echter is het niet mogelijk om de ene ruimte te verwarmen en de andere te koelen.

Koelen en verwarmen (driepijps-systeem)

Met het driepijps-systeem is het mogelijk om de ene ruimte te verwarmen terwijl in de andere ruimte tegelijkertijd wordt gekoeld. Met name in het voor- en naseizoen is dit een uitkomst voor de oostkant van een gebouw waar de zon opkomt. In tegenstelling tot de schaduwkant, waar meer behoefte is voor verwarmen.

Energiezuinig en efficiënt

Het VRV-VRF systeem vergt een hoger investering dan de andere soorten airco systemen. Echter, deze kosten worden door het energiezuinige VRV-VRF systeem binnen enkele jaren  terugverdiend.

Een aangenaam klimaat voor iedereen

Klimaatbalans kijkt graag samen met u naar de beste oplossing voor het te verwarmen en/of te koelen ruimte. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.