VRV- en VRF systeem

VRV- en VRF systeem in de spotlight

VRV- en VRF systemen spelen een cruciale rol in gebouwen en huizen en zijn hierdoor ook niet meer weg te denken. Deze systemen zorgen ervoor dat er verse lucht het gebouw instroomt terwijl het tegelijkertijd de vervuilde lucht afvoert. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat. In deze tekst gaan we dieper in op wat een VRV- en VRF systeem is, waarom ze essentieel zijn en hoe Klimaatbalans bijdraagt aan het onderhouden en optimaliseren van deze ventilatiesystemen 

Wat is een VRV- en VRF systeem?

VRV (Variable Refrigerant Volume)- en VRF (Variable Refrigerant Flow) systemen zijn beide termen die worden gebruikt om geavanceerde klimaatbeheersingssystemen in gebouwen te beschrijven. Deze systemen bieden een flexibele en efficiënte manier om zowel verwarming als koeling te regelen. Hoewel VRV en VRF vaak door elkaar worden gebruikt, is er een subtiel verschil in.

Het verschil tussen een VRV systeem en VRF systeem wordt in de volgende tekst wordt er uitgelegd welke variaties er zijn.  

  1. VRV (Variable Refrigerant Volume):
    • In een VRV-systeem wordt dezelfde term gebruikt om het variabele volumetrische koelmiddelstroomsysteem te beschrijven. Dit betekent dat het systeem de hoeveelheid koelmiddel variabel kan aanpassen op basis van de gevraagde verwarmings- of koelingscapaciteit in verschillende zones of ruimtes.
  2. VRF (Variable Refrigerant Flow):
    • VRF is een meer generieke term die wordt gebruikt om soortgelijke systemen van andere fabrikanten te beschrijven. Het idee achter VRF is vergelijkbaar met dat van VRV.
    • Bij een VRF-systeem kan de hoeveelheid koelmiddel die naar verschillende binnenunits wordt gestuurd, variëren op basis van de gevraagde belasting in die specifieke zone. Hierdoor kan het systeem efficiënter werken en zich aanpassen aan de specifieke behoeften van verschillende delen van een gebouw.

Ventilatiesysteem onderhouden door Klimaatbalans 

Zoals ieder ander apparaat, hebben VRV- en VRF systemen onderhoud nodig. Klimaatbalans biedt uitgebreide diensten om ervoor te zorgen dat jouw binnenklimaat optimaal is en blijft. Zonder onderhoud aan een VRV- en VRF systeem kan de luchtkwaliteit enorm dalen. Stof, pollen, schimmels en bacteriën krijgen de vrije loop, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Met name bij mensen die last hebben van allergieën en/ of luchtwegaandoeningen.  

Daarnaast dwingen verstopte luchtfilters en vuile ventilatiekanalen, VRV- en VRF systemen om harder te werken. Dit resulteert in hoge energiekosten en daar wordt natuurlijk niemand blij van. Als laatste verlengt regelmatig onderhoud de levensduur van de ventilatiesystemen. Hierdoor worden dure vervangingen en reparaties voorkomen.  

Het onderhoudsproces van Klimaatbalans 

Klimaatbalans begrijpt als geen ander wat het belang van een goed onderhouden VRV- en VRF systeem is. Om deze reden bieden wij uitgebreide diensten aan voor onze klanten, met het uiteindelijke doel om een schoon en optimaal binnenklimaat te behouden. Het onderhouden van een ventilatiesysteem begint altijd met een inspectie. Dit start bij het controleren van de ventilatiekanalen, filters, luchtbehandeling units en andere onderdelen. Op basis van deze inspectie wordt er een onderhoudsplan opgesteld. Waarna een specialiteit van Klimaatbalans start, namelijk het reinigingsproces. Hiervoor gebruiken we geavanceerde apparaten om de VRV- en VRF systemen te reinigingen. Dit houdt in dat we het stof en het vuil verwijderen en schimmels en bacteriën elimineren. Het resultaat hiervan is een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit van het gebouw en dat is wat we willen!  

Ook komt er een stukje onderhoud kijken bij dit proces. Dit doen wij alleen als het echt nodig is. We vervangen verouderede en versleten onderdelen en zorgen dat deze vernieuwd wordt. Hierdoor zal jouw VRV- en VRF systeem effectiever werken en dus verbeteren. Wat vaak resulteert in energiebesparing en betere luchtkwaliteit.  

Als laatste plannen we direct een nieuwe afspraak in. Hierdoor zorgen we ervoor dat jouw ventilatiesysteem topconditie blijft. Om dit te realiseren moeten er regelmatig inspecties en onderhoudsmaatregelen worden ondernomen.  

Kom in contact met Klimaatbalans 

Na het lezen van deze tekst is het tijd voor actie! Neem contact op met Klimaatbalans en plan een adviesgesprek in voor VRV- en VRF systemen. Dit kan op de website via het contactformulier. Voor meer informatie over deze afspraak, lees dan deze pagina.

Volg ons op social media op: LinkedIn,  Facebook en Instagram.