epdb

Wat is EPBD en wat zijn de regels?

In deze tekst richt Klimaatbalans zicht op de EPBD-keuring. De Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) is een inspectie gericht op het verbeteren van de energie-efficiëntie van technische bouwsystemen. Voorbeelden hiervan zijn airco-en verwarmingssystemen. Dit proces komt vanuit Nederlandse- en Europese wetgeving en het analyseert energiegebruik van gebouwen. Hierdoor krijgen gebouwbeheerders inzicht in de benodigde maatregelen voor energiebesparing en klimaatverbetering.  Klimaatbalans is op de hoogte van deze ontwikkelingen en wetgeving, waardoor jij niet bang hoeft te zijn voor een misstap, wij zullen jou adviseren en helpen om zo het gewenste resultaat te behalen. Wil jij hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Waarom is een EPBD-keuring noodzakelijk? 

Een EPBD-keuring is noodzakelijk om verschillende redenen, met als hoofddoel het verbeteren van de energie-efficiëntie van technische bouwsystemen. Hierbij horen ook de airco- en verwarmingssystemen. In deze tekst zullen we verder toelichten op waarom een keuring belangrijk is: 

Wetgeving: Wellicht voor de hand liggend, maar in veel landen, waaronder Nederland, is de EPBD-keuring verplicht voor gebouwen met een minimaal opgesteld vermogen van 70 kW of meer. Het is dus een juridische verplichting die voortkomt uit nationale en Europese wetgeving. Hierdoor is het niet anders dan het naleven van de wet.  

Klimaatdoelstellingen: De EPBD-keuring draagt bij aan bredere klimaatdoelstellingen door de CO2-uitstoot te verminderen. Door energie-efficiënte maatregelen te implementeren, wordt de ecologische voetafdruk van gebouwen verminderd, wat bijdraagt aan duurzame ontwikkeling.  

Periodieke evaluatie: De herziene versie, EPBD III, introduceert periodieke keuringen voor installaties met een vermogen van 70 kW of hoger. Dit waarborgt dat systemen regelmatig worden geëvalueerd en aangepast aan de nieuwste normen, wat de voortdurende efficiëntie garandeert.  

In essentie is een EPBD-keuring dus cruciaal voor het bevorderen van duurzaamheid, het voldoen aan wettelijke verplichtingen en het waarborgen van een gezond en efficiënt binnenklimaat in gebouwen.  

De voordelen van EPBD 

De voordelen van een EPBD-keurig zijn veelzijdig. Naast de verplichting voor gebouwen met een vermogen van 70 kW of meer, biedt het inzicht in energieverbruik en optimalisatiemogelijkheden. Een juist afgesteld airco-en verwarmingssysteem kan leiden tot aanzienlijke energiebesparing van 10% tot 30%. Daarnaast zijn er bijkomende voordelen die de keuring als oplossingen geeft zoals: verminderde CO2-uitstoot en verbeterd binnenklimaat, wat weer bijdraagt aan de beïnvloeding van de werkprestaties van het personeel.  

Een herziene versie van EPBD III 

Recent, sinds maart 2020, is er een herziene versie uitgekomen van EPBD, genaamd EPBD III en het bevat nieuwe ingevoerde normen. Enkele wijzigingen die doorgevoerd zijn, worden hier vermeld. Zo moeten installaties met een vermogen van 70kW of hoger nu elke 4 á 5 jaar gekeurd worden, met uiterste deadlines voor grote installaties in 2025 en 2026. Installaties onder de 70 kW volgen vergelijkbare richtlijnen. Ook installaties van 290 kW of meer moeten uiterlijk 1 januari 2026 een gebouwautomatisering- en controlesysteem (GACS) hebben. Wanneer een GACS geïnstalleerd is vervalt de plicht voor een EPBD-keuring. Tijdens de keuring voor het gehele systeem worden de energieprestaties onder normale gebruisomstandigheden beoordeeld. Het resultaat is een adviesrapport om energiekosten te verlagen en systeemprestaties te optimaliseren.  

Bijkomende kosten van een keuring 

Voor de kosten voor het uitvoeren van een EOBD-keuring, kan je contact met ons op nemen en gedetailleerde informatie ontvangen over de verwarmings-en aircosystemen in het gebouw. Onze specialisten stelen graag een vrijblijvende offerte op maat voor jou op.  

Neem contact op met Klimaatbalans  

Wil je profiteren van een energie-efficiënte en gezonde binnenomgeving? Neem vandaag nog contact op met Klimaatbalans. Onze experts staan klaar om jouw vragen te beantwoorden, advies te geven en oplossingen op maat te bieden voor jouw klimaatbeheersingsbehoeften. Neem telefonisch contact op via 0348-434934 en neem de eerste stap naar een optimaal binnenklimaat.  Wil je hier meer over weten lees meer over EPBD op onze website. Bekijk ook ons Instagram -en LinkedIn account.

epbd